Codul Rutier 2022 – greșeala banală care te costă până la 1160 de lei în trafic și este la latitudinea polițistului

de: Alexandru Puiu
27 07. 2022

În România, ca în orice alt colț al mapamondului, există sancțiuni ciudate în trafic, situații cât se poate de interpretabile ce se pot lăsa cu amenzi usturătoare, la latitudinea polițistului. Voi detalia una dintre aceste greșeli mai jos.

Toți șoferi români trebuie să știe că un geam murdar la mașină se poate taxa cu amendă de până la 1200 de lei. Aceasta este o sancțiune mai veche, iar singura condiție pentru a defini ”un geam murdar” în Codul Rutier implică afectarea gradului de vizibilitate. Atât. Practic, în lege nu se detaliază dacă primești amendă pentru praf pe lunetă sau una plină de noroi, ce a implicat un grad sporit de neglijență. Cel mai trist nu este însă că tu sau eu nu avem nicio idee când primim amendă pentru această particularitatea, ci că polițiștii din trafic nu au înțeles foarte bine legea.

Codul Rutier 2022, amendă pentru un geam murdar

”Avem în spate, aici, o maşină. Este cu un strat consistent de praf pe lunetă…Aici ar putea lăsa interpretabil. Dacă încurcă sau nu încurcă. Dacă obstrucţionează sau nu obstrucţionează vizibilitatea.”, a insistat un polițist de la Circulație pentru Observator News. Până și agentul cu pricina a spus că nu știe sigur dacă i-ar da sau nu amendă șoferului care conduce acel automobil prăfuit. ”Da, bună întrebare”, a spus polițistul în același set de circumstanțe.

Indiferent cât de relativă este legea, un lucru este sigur. De la finele acestei luni, șoferii care au parbrizul, geamurile laterale sau luneta murdare riscă amenzi între 870 și 1160 de lei, singura condiție fiind ca murdăria să afecteze vizibilitatea. Noțiunea de ”afectează vizibilitatea”, însă, este relativă, iar legea nu mai dă alte detalii.

”În mod normal da, se încadrează la articolul de lege, obstrucţionează vizibilitatea. Este acoperit? Este. Se încadrează la textul de lege? Se încadrează. Noi nu avem acea definiţie clară – „Cât de murdar să fie?”.”, a concluzionat polițistul pus în dilemă de jurnaliști. Avocații chestionații pe același subiect au spus clar. Multe dintre aceste cazuri se vor încheia în tribunal, cu amenzi contestate.